Menu
Categories
 
Vilka är vi?

Litet om föreningens historia och vad vi gör

Vilka är vi? Kort historia

integralen ene tidigare logotypeAkademiska Folkdanslaget (AF i medlemmarnas normala dagliga tal) grundades 1937 av studenter vid Stockholms Högskola. De allra flesta medlemmarna studerade då också på Stockholms Högskola. Föreningen bytte 1939 namn från Stockholms Högskolas studenters Folkdanslag till Akademiska Folkdanslaget i Stockholm och riktar nu sig främst mot nuvarande och tidigare studeranden vid all eftergymnasial utbildning.

Folkdans är något för alla, och många är aktiva och dansar långt efter de att de slutat studera vilket lett till en mycket stor spridning i ålder bland medlemmarna. Till en början dansades det i Kårhuset på Holländargatan. Efter 1940-talet höll AF till i olika skolor på Södermalm under en längre tid, innan vi flyttade till Vädurens servicehus och nu senast till Fältöversten på Östermalm.

Vad dansar vi? Var?

Vi dansar och spelar företrädesvis svensk folkdans och folkmusik. AF träffas på tisdagskvällarna under terminerna i Östermalms föreningsråds lokaler i Fältöversten. kl. 19.15-21.00. AF har en stor repertoar med danser av olika slag:

•folkdanser
• högreståndsdanser, typ gavott och françaisepardans
• gammaldans
• polskor
• engelskor
• annat, t.ex. långdans, danslekar

Varje termin startar en kurs för intresserade. Kursen omfattar bl. a. gammaldanserna, någon polska, några smådanser och någon folkdans. Kurstid tisdagar 18.00-ca 19.30 i Fältöversten. Kom ensam eller ta med en vän. Du som är intresserad, kan läsa mer om kursen här.

Kan Du redan dansa är Du välkommen när som helst till den ”ordinarie övningen”, dvs. 19.15-21.00. Under den ordinarie övningen ägnas vanligtvis tiden mellan 19.30 och 20.00 åt en instruktion av någon dans ur repertoaren. Resten av kvällen ägnas åt att dansa.

Under övningarna dansar vi företrädesvis till levande musik. Det är mycket tack vare våra spelmän på piano och olika stränginstrument som många danser kan hållas levande.

Lekstugor och andra fester

Folkdans på lekstugaVarje termin har vi lekstugor och andra fester där vi bjuder in spelmän, träffas och har trevligt. Lekstuga kommer från det gammalsvenska ordet leka = dans, så en lekstuga är helt enkelt en fest där man träffas och dansar. Den mest traditionsbundna är jullekstugan med bl.a. luciatåg.

Både lekstugor och andra fester har ibland olika teman. Det kan t.ex. gälla baler (med högreståndsdanser), medeltidsfest, danser från ett visst land eller en viss region, eller en danskväll där kanske ett spelmanslag bjuds in och vi dansar polskor.

Vad gör vi mer?

Vad som för övrigt händer i AF:s regi beror på vad våra medlemmar känner för.

Exempel:

Vinterresa, då ett antal personer åker iväg och åker skidor över en helg, oftast kombinerat skidåkning på vinterresamed dans på kvällarna. Ett jätteroligt och prisvärt sätt att komma iväg.

Vår- och Höstvandring brukar vara återkommande aktiviteter, då alla intresserade ger sig ut på någon av alla de vandringsleder som finns i Stockholms närhet.

Beroende på tid och lust brukar medlemmar samlas och spela fiol, nyckelharpa, eller vilket instrument de nu har, tillsammans.

Finns tid och intresse gör vi kortare eller längre resor till t.ex. stämmor eller andra typer av evenemang.

*